Butlin’s – Bognor Regis, England

,

Technical Arts were first approached by Bourne Leisure in February of 2018 in order to help them define and develop their requirements for a permanently installed audio system for the new Splash Pool development at the Butlins holiday resort in Bognor Regis.

The client brief requested a multi zone audio system capable of satisfying the day to day operation of the pool, with the capacity and the quality to provide high end, full range sound for the regular pool parties and adult only weekend special event programme.

A great idea of emphasis was placed on the need for the performance audio system within the pool to be heard but not seen. Technical Arts worked closely with the lead architect and partnered with 2B Heard to integrate K-Array ultra-discreet line array products onto decorative lampposts that flank the Wavepool.

Additional peripheral zones including the café and changing village were equipped with recessed and surface mounted loudspeakers from the Soundtube portfolio, providing high quality background music and paging.

Lighting Design Awards 2019

, ,

We are delighted to announce that we were shortlisted for the Lighting Design Awards 2019, in the category of ‘Restaurant Project of the Year’!

The newly completed MNKY HSE, on Dover Street in Mayfair, reached the shortlist and thus fell under the description as one of “this year’s most innovative restaurant projects”.

A focus on sensory lighting that transforms the bold space as the night evolves creates the perfect space to, as MNKY HSE says, ‘eat, drink and play’.

Congratulations to everyone nominated and thank you to everyone involved!

Copper House – Berkhamsted, England

,

Copper House is a newly opened independent bar and restaurant in Berkhamsted, occupying a unique Grade II listed building on the High Street.

Having undergone renovations and refurbishments it is now set to become the hub of social activity for the town, the restaurant enhancing the original features of the building with pared back yet luxe furnishings and an atmosphere to match.

Technical Arts designed and supplied the decorative lighting and audio for this new venture, from statement pieces by Tom Dixon to overhead bar lighting to create relaxed and glamorous lounge and bar areas.

Having liaised with the owners of this new establishment throughout the process on the limitations and benefits of working with a listed building, the finished product is something that is both respectful of its history and forthcoming and innovative with its design.

We wish Copper House all the best for their future, we’re looking forward to returning as soon as they stop being fully booked!

MNKY HSE – Mayfair, London

, ,

Technical Arts designed and installed the lighting audio for the new restaurant-bar MNKY HSE on Dover Street.

A variety of lighting styles and techniques were employed to make MNKY HSE an exciting yet sophisticated haven for its guests.

Creating intimate spaces with edginess in mind, MNKY HSE and Technical Arts created a vibrant and sophisticated Latin American vibe.

Having completed the lighting design and installation to the restaurant & bar as a whole, we were delighted to be asked to return to design the lighting installation to the new private access staircase.

The lighting for MNKY HSE’s new private entrance is simple yet effective, channeling guests into the heart of Dover Street’s coolest new restaurant by way of specialist lighting projectors that create thin stripes of light and texture on an otherwise featureless wall.

 

Victoria Gate Casino – Leeds, England

, , , ,

Technical Arts have just completed the lighting scheme at the stunning Victoria Gate Casino in Leeds.  A project, which for us has now spanned three years, is finally complete and was certainly worth the wait.

IMG_6582

The interior scheme by Leeds based Interior Designers, Fuse Studios, is perfectly complemented by our lighting scheme.  The combined efforts of Fuse Studios and Technical Arts have created individually styled intimate areas within the vast floor area which spans three floors.  The casino has 2 bars, a restaurant, stage, two gaming floors, poker room to name but a few of the delights within.

The casino has just opened to rave reviews and the client’s are delighted with the result.

Hard Rock Cafe – Seville, Spain

, ,

The historical nature of Seville’s Hard Rock Cafe meant that the design and installation of the lighting had to be sympathetic to the culture and listing of the building.

The facade of the building retains many of the original features from its construction in 1761. Technical Arts’s design for the lighting of the exterior is sympathetic to the architectural features of the columns and balconies. The pendant lights emit a soft, warm light that complements the traditional terracotta walls.

The central courtyard presented challenges thanks to its 3 storey height, Technical Arts was given the responsibility to design a lighting system that worked seamlessly around the nine 18th century marble columns and glass roof to show them off at their best.

Tackling the issue of lighting the heavily listed interior required custom fabrication of pendants to fit below the painted ceilings without damaging them. This was achieved by suspending them from pre-existing suspension points.

The original marble bar also required lighting that was both appreciative of the history of the building as well as in keeping with the rock’n’roll nature of Hard Rock Cafes.

Hard Rock Cafe – Copenhagen, Denmark

, ,

The previous Cafe has served its last customer and the staff have now moved 300m to the brand new Hard Rock Cafe, Copenhagen in the City’s Central Square.  The interior design was undertaken by Fuse Studios who gave the new interior a distinctive and contemporary Danish influence, with clean lines, bold colours and even Lego-brick inspired ceiling rafts.

CPH-Stage-Close-up

With stunning new memorabilia adorning the walls and even the ceilings, the carefully selected pieces should satisfy even the most die hard of fans.  The original Metallica drum kit has been methodically dismantled and reinstalled and now graces the wall within the large new Rockshop.

CPH-Stage-View

Technical Arts were commissioned to design the lighting and control system in both the cafe and the Rock Shop, as well as designing & manufacturing the ‘speaker’-lights suspended over the bar counter and the large chandelier featuring 75 negative images of some of Rock’s greatest acts.  The chandelier drops through an opening in the ceiling from the first floor to be visible from the entrance area.

CPH-Blue-Room

The installation uses a cutting edge control system and LED lighting throughout.  The entire building’s lighting is controlled from an iPad which also controls the music and video system.

Hard Rock Cafe – Vienna, Austria

, ,

The latest Hard Rock Cafe opened its doors in the heart Vienna. The Cafe has so far been roaring success. Set out over two floors the cafe has two bars, the main restaurant and a Rock Shop.  The ground floor bar can change colour to suit the various events being held as well as depending on the time of day.

The microphone lights, having been developed by Technical Arts initially for Hard Rock Brussels, have made a re-appearance in Vienna with chandeliers over both the bar and staircase.

The addition of these feature pieces across Europe create a cohesive brand design, tying in Hard Rock’s famed love of music, style and togetherness.

HRC Vienna IMG_4927

The contemporary interior was designed by Fuse Studios, based in Leeds, UK. Technical Arts have had the privilege of working with Fuse on previous projects such as Hard Rock Brussels amongst others.

Hard Rock Cafe – Venice, Italy

,

Situated on the Rialto Bridge, Venice, is Hard Rock’s stand-alone Rock Shop.  The building dates back to 1591 and the bridge is one of the oldest and most famous crossings of the Grand Canal joining San Marco with San Polo.

What must be one of the best views from a site, before:

Venice #1

And after:

The lighting scheme was designed for retail use  as well as highlighting some irreplaceable memorabilia pieces. The design was topped out with two bespoke chandeliers commissioned directly from the neighbouring island of Murano renowned for its glass work artisans.

The fittings were carefully selected to reduce the heat strain on the air conditioning system which was restricted due to the building constraints.